måndag 13 oktober 2014

Paj - Den Godaste Ost- och SkinkPajen

Att göra paj är lite mer pyssel än vad man kan tro.
Och det tar lite tid. Och gott!!!
När man ändå gör så brukar jag göra lite extra.
Den här satsen räcker till 2 normalstora och en lite mindre paj. Om man som jag, vill ha ett lite tunnare pajskal.

Det här behöver du:
Till pajdegen:
250 g.  Smör
6 dl      Siktat Dinkelmjöl
1 dl      Vatten (knappt 1 dl)

Till äggstanningen:
 8 st     ägg
4 dl      Creme fraiche (som variation kan man ta en smaksatt)
3 dl      Mjölk
2 tsk    Salt
1 krm   Svartpeppar
2 tsk    Sambal olek (om du vill ha lite hetta)

Till fyllningen:
13 cm   Tunnskivad purjolök
2 st      Hackad Lök
300 gr  Rökt finhackad skinka
3-4 dl   Riven god ost
2 st.     Mozzarellaostar, skivade

Gör så här:
  1. Lägg halva satsen av pajdegen, smöret, i bitar, dinkelmjölet och vattnet i en matberedare. Kör till dess pajen är ihop. Inte längre.
  2. Dela upp degen och tryck ut i de 3 låga pajformarna.
  3. Ställ pajerna för vila i kylen i 30 min. (just det här momentet vet jag inte varför man ska göra. Jag gör det i alla fall)
  4. Sätt på ugnen på 200 grader
  5. Lägg alla ingredienser till äggstanningen i en skål. Vispa ihop alltihop.
  6. Stek den tunnskivade purjon tillsammans med den hackade löken, så den blir mjuk utan att den tar färg.
  7. Ställ in pajskalen i ugnen i ca 10-15 minuter
  8. Sänk ugnen till 175 grader
  9. Fördela fyllningarna jämt över de 3 pajskalen, först löken, sedan skinkan och sist osten
  10. Häll över äggstanningen fördelat över de 3 pajerna
  11. Ställ in i ugnen
  12. Grädda i ca 40 min. till dess äggstanningen har "stannat"
  13. Servera tillsammans med Vår Vanliga Sallad:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar