söndag 9 februari 2014

Bästa Laxen

När vi ska äta lax försöker jag variera och göra nya varianter men det är alltid den här som är bäst tycker de som bor här.
Och såsen är svårslagen! Prova såsen ÄVEN om du inte gillar messmör i normala fall. Den är annorlunda men god...

Använd helst en laxfilé som är jämntjock.

Till 3 pers. behövs:
500 g.   Laxfilé
50 g.     Smör, smält
3/4 dl    Vitt vin
             Salt, peppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Ta en bit aluminiumfolie som räcker till till att göra ett paket till laxen
  3. Lägg laxen på det
  4. Smält smöret
  5. Blanda i vinet
  6. Häll på vin/smörblandningen på laxen
  7. Salta och peppra laxen
  8. Stick in en termometer i laxen på den tjockaste delen (56 grader)
  9. Slå in laxen i som ett paket
  10. Sätt in laxen i ugnen
  11. Ta ut när den mäter 56 grader
Till Godaste såsen (3 pers) behövs:
2 dl     Creme fraiche
1 dl     Grädde
1/2 dl  Messmör (brukar köpa tub, den håller sig längre)
1/2 dl  Gräslök, hackad (fryst funkar fin-fint)
           Salt, peppar

Gör såsen så här:
  1. Värm creme fraichen till den har "smält"
  2. Häll i resten av ingredienserna
  3. Var försiktig så du inte bränner såsen när messmör är i kastrullen
  4. Smaka av med salt och peppar





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar